5 Tibetanen

De 5 tibetanen start met een engelse leger officier op zoek is gegaan naar de fontein der jeugd. De officier was oud aan het worden en dat zat hem dwars. Omdat hij in India gestationeerd was geweest had hij daar af en toe ook met inheemsen te maken gehad. En het verhaal over de fontein der jeugd bleef hem fascineren. Hij wilde weer zijn jeugdige kracht terugvinden. Zo ging de officier op zoek in India en hij vond een klooster waar het het geheim van de eeuwige jeugd bewaard zou zijn gebleven.

In het klooster leerde de officier een aantal eenvoudige doch zeer doeltreffende oefeningen die de 5 Tibetanen genoemd worden, ze zouden verjongend werken. Hij voerde de 5 Tibetanen dagelijks uit en begon zich werkelijk jonger te voelen, en daarom ging hij er ook jonger uit zien. De officier heeft de oefeningen van de 5 Tibetanen overgedragen aan een groot aantal leerlingen en die hebben er vervolgens over geschreven.

De 5 tibetanen is een serie oefeningen die je klieren beter laten functioneren. Daardoor ga je je beter voelen en ze je er ook beter uit. De klieren hebben elk hun verbinding met een chakra’s. Een andere serie bewegingen die ook alle klieren en chakra’s aanspreekt is de zonnegroet.

Uitvoering van de 5 Tibetanen

Rite 1 van de 5 tibetanen

Tibetaan 1

Ga rechtop staan, houd je armen zijwaarts met je handpalmen naar beneden gericht en draai in de rondte met de klok mee. Doe dat 21 keer. Je kan je heel goed wat duizelig voelen in het begin. Maar dat kun je verhelpen door zo laag mogelijk te ademhalen, diep in je buik ademen. Hoe meer je bedreven wordt in deze eerste van de tibetanen hoe minder je duizelig zult worden en hoe dieper en lager je ademhaling zal worden.

Dynamisch voorbeeld van Rite 1

Tibetaan 2

Rite 2 van de 5 tibetanen

Ga op een dikke doek of kleedje liggen met je armen gestrekt naast je, handpalmen naar beneden. Hef nu je benen gestrekt op naar het plafond, zodanig dat je romp en benen loodrecht op elkaar staan. Let wel op dat je je billen niet van de grond tilt, dat is niet zo best voor je rug. Terwijl je je benen optilt naar het plafond til je ook je hoofd van de vloer en probeer je kin op je borst te leggen. Je rug zelf blijft dus helemaal kontakt met de vloer houden. Doe dit 21 keer.

Ademhaling

Als je je benen en hoofd optilt adme je zo diep als je kan in, als je je benen en hoofd weer laat zakken laat je je adem vanzelf weer uit je longen lopen door de ontspanning van je spieren.

Als je wat meer bewustzijn in de beweging wilt leggen na verloop van tijd, dan is het niet zo heel moeilijk om je op de buik te concentreren, dat is toch de spiergroep die je gebruikt. Je kunt ook als je je benen opheft je tenen naar het plafond sterkken en je armen van je af strekken.

Dynamisch voorbeeld van Rite 2

Tibetaan 3

Rite 3 van de 5 tibetanen

Ga op je kleed op je knieën zitten, spreidstand, ongeveer schouderbreedte of iets minder. Houdt je lichaam rechtop maar met je voeten en knieën op de grond. Zet je handen onder je billen. Beweeg nu met je hoofd naar achteren en trek een holle rug. Je gebruikt je armen nu om je holle rug te ondersteunen. Beweeg nu weer terug naar de rechtopstand en laat je kin weer op je borst komen, maar houdt de rest van je rug recht. Herhaal dat 21 keer.

Ademhaling

Als je naar achteren beweegt en dus een holle rug hebt adem je in en als je weer naar voren beweegt adem je uit.

Met wat meer ervaring kun je er wat beter op letten dat als je naar achteren beweegt je je bilspieren gebruikt. Eiegenlijk zou dat altijd zo moeten zijn. Je bilspieren gebruik je als je een holle rug trekt, dat ondersteunt je onderrug.

Dynamisch voorbeeld van Rite 3

Tibetaan 4

Rite 4 van de 5 tibetanen

Nu is het de bedoeling dat je op je billen gaat zitten met je benen vooruit gestrekt tegen elkaar aan. Je handen nast je heupen met de handpalmen op de grond steunend. Til nu je billen van de vloer en maak een brug met je lichaam. Zodanig dat je onderbenen en je armen loodrecht op de vloer staan en je rug en bovenbenen parallel aan de vloer zijn. Ondertussen beweeeg je je hoofd weer naar achteren zodat je hoofd in je nek ligt. Kom dan weer terug in de zitpositie met je kin weer op de borst.

Ademhaling

Adem in op het moment dat je in naar de brugpositie toe gaat en adem uit als je naar de zitpositie toegaat.

Voor meer bewustzijn en meer effect van deze beweging moet je er weer op letten dat je je bilspieren gebruikt, Die gebruik je bij de brugstand voor de ondersteuning van je onderrug. Als je dan terug gaat naar de zit positie dan kun je erop letten dat je je diepere buikspieren in je onderbuik gebruikt. Ook dat zou natuurlijk moeten worden. Als je staat bijvoorbeeld en je buigt je voorover, dat je dan je buikspieren gebruikt om die buiging te maken. In deze oefening wissel je dan dus je aandacht van buikspier naar bilspier dan weer naar buikspier, enzovoort.

Dynamisch voorbeeld van Rite 4

Tibetaan 5

Rite 5 van de 5 tibetanen

Ga in de houding zitten alsof je jezelf gaat opdrukken. Je handen op de vloer en je tenen op de vloer achter je. Laat nu je heupen enigszins zakken naar de grond maar laat ze niet de grond raken. (Dat lijkt een beetje op de cobra houding van hatha yoga). Leg je hoofd weer in je nek. Beweeg nu je heupen naar boven en laat je voeten en handen niet verschuiven. Je maakt nu een omgekeerde V met de grond. En natuurlijk leg je je kin in deze omgekeerde V positie weer op je borst. Kom dan weer terug in de “cobra” houding.

Ademhaling

Adem in als je de omgekeerde V maakt en adem uit als je weer terug komt in de “cobra” houding.

Je kan bij de omgekeerde V je voeten strekken. Je kan ook bezig zijn met de V zo mooi mogelijk te maken, het gaat dan in eerste instantie niet om scherp maar om twee rechte benen van de V. Scherper kunje hem niet maken omdat je dan in de knoop komt met de “cobra” houding. Wel kun je er weer op letten dat je in de omgekeerde V stand je je buikspieren gebruikt en in de “cobra” houding je bilspieren.

Dynamisch voorbeeld van Rite 5

Ontspan

Ga even liggen op een matrasje, geniet even van de ontspanning die volgt van de uitvoering van de tibetanen, voel je lichaam even, merk op hoe je ademhaling net iets dieper gaat en hoe dat ontspant, voel je bloed lopen door je aderen. Je kan om afkoeling te voorkomen en om de ontspanning te helpen even een dekentje over je heen leggen.

Een youtube filmpje waarin de 5 tibetanen worden uitgelegd.

Boeken