De waarde van de Sansui TU-217 is momenteel (2024) rond de 70-150 euro. Afhankelijk van de toestand waarin het apparaat is. Het geluid is best aardig. Maar de Sansui TU-717, Onkyo 9090 en de Akai AT-2600 verslaan hem met gemak. De TU-217 heeft echter ook wel een sterk antenne signaal nodig, en dan nog is er enige ruis. Dat zeggen ze bij FMTunerInfo ook. Een vergelijk met andere tuners: vergelijk met de Kenwood L-02T. Daar ook een grote ranglijst van tuners.

Wat ik ga doen met deze Tuner:

  • Verlichting van de Tuning schaal.
  • Verlichting van de Signaal en Tuning meters.
  • Male antenne aansluiting aanbrengen.
  • Netsnoer vervangen met schakelaar, dan kan het apparaat echt uit.
  • De Mod/Recap beschreven op FMTunerInfo uitvoeren.
  • Evt: Andere mod: omordicai
  • Alignment van de Tuner.

Verlichting Tuning schaal

De onderstaande mod heb ik geleerd van Gerard Jongbloed. Hij heeft er ook een prachtig schema op zijn website staan. Hieronder een uitgebreidere beschrijving van hoe we dat gedaan hebben.

Om te beginnen kan je bij de Action een LED webstrip kopen. Ik heb deze gekocht en daar werkte het uitstekend mee zoals je bij het eindresultaat ziet. Kosten 0,99 euro. Het regeldoosje waar de batterijen in moeten heb ik opengemaakt (dussss, dat is nu naar de filistijnen). De draadjes van het schakelaartje los gesoldeerd. Dan blijft er een LED strip van 1 meter over met twee draadjes. Een + en – kant. Dat is best belangrijk, maar daarover later.

LEDstrip van de Action

Mijn net van Marktplaats binnen gekregen Sansui TU-217.

De net gekochte Sansui TU-217 van Marktplaats

Na het openschroeven van de kap en de onderplaat is het werkgebied zichtbaar. Dat is bij Diode 101, op het punt waar 22,5V in het schema staat. Het andere punt is het aardepunt ietsje naar links TM17. Aan dat aardepunt heb ik de – kant vast gesoldeerd. LED’s laten maar stroom door in 1 richting. Dus de + wordt aan de Diode vast gesoldeerd. Het schemaatje staat hier op de website van Gerard.

Het deel van het schema waar we werken

In real life is dat de volgende afbeelding.

Real life werkgebied

Ingezoomd:

Real life werkgebied ingezoomd

Vanaf de onderkant gezien:

Achterkant van de printplaat

Oh, had ik al gezegd dat ik hem nog helemaal moest schoonmaken? Dat ik daar nog niets aan heb gedaan? Bij deze, dat komt later. Ik was te nieuwsgierig om deze mod uit te voeren.

Wat we nu niet moeten vergeten is een weerstand van 5K tussen de + en Diode 101 solderen. Anders staat er 22,5V op de LED’s. Een weerstand van 5K zorgt voor een spanningsval van ongeveer 20V. Dan blijft er nog 2,5 tot 3V over om de LEDs te laten branden. Heel nauwkeurig komt dat niet want de LEDs branden ook met 4,5V (3 batterijen dus). Maar als de spanning te laag is, mogelijk bij 2,0V, doen ze niets meer. Maar ze branden bij 3V minder fel dan bij 4,5V. Dat vind ik eigenlijk wel mooier zo. Op de onderstaande foto zie je de verdikking onder de zwarte krimpkous. Daar zie je de contouren van de weerstand van 5K. Een weerstand van 1/2 W is genoeg. 30 lampjes op de strip die op maximaal 4,5V branden. En het vermogen op de verpakking zegt 1W. Ik heb maar 11 van die LEDjes gebruikt. En dat op maar 2,5V. Dus die halve Watt halen we ook niet.

Een weerstand van 5K
Een weerstand van 5K

Na het solderen van de + en de – op de juiste locaties en het draadje met een tie-wrap vastgemaakt.

Na het solderen van de LED strip

Hoe zit die LED strip dan vast? Nou dat is best wel effe friemelen. De frontplaat heb ik er af gehaald.

Tuning Knop

Daarvoor moet de Tuning knop ook even los. Dat vraagt om een kleine inbus schroevendraaier of sleutel (1,5mm). Voorzichtig want die zit best wel strak vast.
Op de foto hier naast zie je de Tuning Knop omgedraaid. Mijn kleine inbusschroevendraaier zit er nog in het kleine inbus schroefje. Toch maar een drupje WD-40 gegeven zodat de volgende keer ik wat minder angsten hoef uit te staan dat ik het schroefje kapot maak.

Vervolgens schieten de LED jes van de aan en uitknop en Stereo los. En in mijn geval kukelde de Tuning meter er ook uit.

De vastgeplakte LEDstrip

Vanaf de bovenkant gezien als de frontplaat weer op zijn plek zit. In de rode cirkel zie je onder de schroef nog een wit stukje. Dat is de achterkant van de plakstrip van de LEDjes

LED strip van de bovenkant gezien

Dan de hele boel weer in elkaar schroeven.

Het eindresultaat in het licht.

Het eindresultaat in het licht

Het eindresultaat in het donker.

De verlichte Sansui TU-217

Cool! Nee, warm white. Met dank aan Gerard!!

Signaal en Tuner meter verlichting

Nog een poging gedaan om de Signaal en Tuning meter te verlichten. Daar heb ik twee LEDjes onder de meters vastgemaakt. De stroom afgetapt van hetzelfde punt D101 en TM17.
Na het een en ander proberen met wisselend…nee, geen succes, heb ik gevonden hoe het kan.
Inderdaad moet het front er weer af, de Tuning draaiknop ook weer. Dan kunnen de VU meters losgedrukt worden. Dat is even eng, maar ze zitten uiteindelijk ook klem tussen het front en het chassis. Je kunt er eventueel nog een dun stukje dubbelzijdig tape tussen doen. Dun dus, niet van die lelijk dikke witte tape.

Ook dit is weer een frommelklusje. De LEDjes zijn net dun genoeg om tussen het wit/doorzichtig/geribbelde plastic gedeelte van de meters te krijgen. En voor driekwart van de breedte van de strip onder het metalen randje van het front.

LED op de VU

De rode cirkels geven aan dat aan de andere kant van de strip een LED zit. Ik heb er eentje geplaats op beide VU meters. Er is een tussenliggende LED. Die heb ik kapot gemaakt. Anders zou je vanuit het midden van de VU meters ook nog licht zien komen.
Je kan zien dat de rechter LED net wat minder ver onder het frontrandje zit. Op het resultaat zie je dus ook een klein verschil in belichting van de meters. Ik leef er mee.

Met als resultaat:

De verlichte meters van de Sansui TU-217

Totdat ik em een maand later weer open maakte. Ik heb het LEDje onder de front rand geduwd. Nu ziet het er nog beter uit. Daar heb ik nog geen foto van gemaakt.

Netsnoer vervangen

De reden dat ik dat doe is tweeledig.

  1. Het is een beetje slap aandoend netsnoer met een flut stekker
  2. Als de tuner uit gezet is, blijft het Power lampje toch nog lichtjes branden. En ook de LEDjes van de verlichtings mod. Wat mij betreft is uit ook echt UIT

Dus op de plaats waar het netsnoer in de Sansui TU-217 gaat heb ik de boel uitgefreesd. En de onderstaande C14 met schakelaar ingeschroefd. Vast gesoldeerd aan de binnenkant en nu er toch een aarde mogelijkheid bij zat heb ik die ook vast gesoldeerd.

C14 aansluiting van binnen gesoldeerd

Van de buitenkant ziet het er zo uit:

C14 aansluiting met schakelaar en aarde voor het chassis

Zo, nu kan ik de Sansui TU-217 echt uitzetten. Er blijven nu geen LEDjes meer stiekum toch een beetje na gloeien.

Coax male

Coax soldeer male chassis

Er zit dus geen mogelijkheid om een Coax plug er direct in te steken. Daar ga ik ook een gaatje voor boren en een coax soldeer mannetje inzetten.
Het soldeerwerk van binnen:

COAX aansluiting van binnen gesoldeerd

Dat scheelt een stuk. Geen armetierig geschroef meer, gewoon de coax plug er in steken, klaar. Het ziet er zo uit:

COAX vanaf de buitenkant gezien

Recap van de Sansui TU-217

De Kit van Marblehead die je op Ebay kan kopen bevat:
2 Transistoren, 2 x JCC1845F p32 (TR05, TR09)
1 Transistor A992 FBCE11 (TR06)
1 diode 4148 (D02)
1 Polyester Condensator 1n5k 63V
1 Folie WIMA 0.22µF 63V 10%
2 x Nichicon 470µF 35V (C102,C103)
1 x FM 330µF 35V
3 x Nichicon 100µF 35V
2 x Nichicon 47µF 63V
1 x Nichicon 220µF 35V
2 x Nichicon 6,8µF 50V
5 x Nichicon 10µF 50V (C47, C48)
2 x Nichicon 4,7µF 50V (C65, C35)
1 x Nichicon 0,47µF 50V (C76)
2 x Nichicon 3,3µF 50V (C66)
3 x Nichicon 1µF 50V (C26, C28, C36)
En in mijn geval zat er geen enkele handleiding bij. Dat wordt even puzzelen dus. Nou, daar kom ik niet uit. Ik heb het ze gevraagd. Heb antwoord gekregen. Maar de lijst komt nog niet voor de helft overeen met wat ik binnen heb gekregen. Dus ik koop er helemaal niks meer. Ik gebruik ze wel voor andere upgrade’s.

Daar moet ik es even over nadenken
Na lang gepuzzel en afwegen ga ik het volgende vervangen. Ten eerste als recap en ten tweede als modificatie. Dat laatste vooral om het geluid nog extra te verbeteren t.o.v. alleen een recap met dezelfde capaciteiten.

De uitgevoerde recap en modificatie

En aangezien ik 2 Sansui TU-217’s heb, ga ik ze “head to head” vergelijken. Nog voor de aligment. Na de alignment doe ik dat nog een keer.

De recap van de Sansui TU-217 is af en ik kan ten stelligste afraden om de TR06 te vervangen voor een KSA992. Dat was een enorme verslechtering. Of die transistor was niet goed of het is een waardeloos advies. Na nog een recap van de een andere tuner (De Sansui TU-717), kan ik wel zeggen dat de upgrade of recap kits van Marbleheads heel veel fouten bevatten. Met alle respect (hmmm, oja?), er staan capaciteit-nummers op de parts-list die niet bestaan of een tiepvaut van ze. Kijk maar gewoon op dan ben je beter af. En je kan voor het geld beter de losse spullen bestellen bij Mouser of DigiKey. Dan ben je en goedkoper EN je hebt er van alles 10 stuks. Ik ben dus niet te spreken over de kant en klare recap- of upgrade-kits. En nee, ook niet van andere aanbieders die ik ook heb geprobeerd als vergelijkend warenonderzoek. Maar als ik die Nederlandse naam noem krijg ik problemen.

Bij het vergelijken van het geluid van de twee Sansui TU-217’s, kon ik niet echt een groot verschil opmerken. Dat was dan wel een teleurstelling kan ik zeggen. Misschien na de alignment

Transistor intermezzo

Bij de Sansui TU-717 maakte ik een foutje en heb daarmee bij TP01 de transistor 2sc1047 opgeblazen. Die heb ik uit de TU-217 gehaald om de TU-717 te repareren. Vervolgens heb ik vervangende transitoren gevonden op internet en die in de TU-217 gezet. En dat werkt. De vervangende transistor is in dit geval 2sc2999. Er zijn ook anderen kennelijk, maar ik kon makkelijk aan dit type komen. Er was ook iemand die zei dat een 2N3904 zou werken…not dus.

Alignment

Daarvoor hebben we de service manual nodig: Sansui TU-217 Service Manual

Na een paar uur zoeken kom ik op een Decibels omrekenen website. Want in de Sansui Service Manual staat steeds 65dBf. Maar mijn Kenwood SG-5110 geeft output in dBm. Wat is nou het verschil? Dat staat daar uitgelegd. Waar ik op uitkom is dat 65dBf gelijk staat aan -49dBm op de Kenwood. Dat klopt wel ongeveer, want op dat punt begint de signaal sterkte meter te reageren als ik naar de -50dBm of -51dBm ga. -49dBm is de grens en laat dat nou net 65dBf zijn. Dan neem ik aan dat ik goed zit.

dBf naar dBm

Eerst nog even de plattegrond van alle variabelen waar je aan kan draaien:

Align Plattegrond TU-217

Niet vergeten voor deze stappen: Mode = Mono

Mode mono

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Alignment Stap 3

De Kenwood ingesteld op modulatie 75kHz (=100%), 98Mhz als FM carrier, 1kHz als audio en -49dBm.

Kenwood Signaal generator

Aangesloten op de 75 Ohm antenne ingang (ipv 300 Ohm, zie bovenstaande omrekening). De Center Meter exact in het midden gezet en gekeken met een voltmeter of de spanning 0 mV DC over de soldeerpunten van de Center Meter was.

Stap 4

Alignment Stap 4

Kenwood op 90 en 106MHz verder zelfde als boven. En de boel net even wat nauwkeuriger gemaakt op de schaal. De TC03 zat wel wat vast. Dus ik heb eerst de tuner uitgezet om met wat meer kracht die los te krijgen. Toen die soepel werkte heb ik de sansui TU-217 weer aan gezet en de boel afgeregeld.

Stap 5

Alignment Stap 5

Met als resultaat een mooie sinus op 1KHz:

Scope result Stap 5

Stap 6

Alignment Stap 6

De Kenwood zoals in stap 3 ingesteld. Aan VR01 gedraaid totdat de Signaal Sterkte Meter op 4.3 stond.