De waarde van de TU-217 is momenteel (2024) rond de 50-80 euro. Afhankelijk van de toestand waarin het apparaat is. Het geluid is best aardig. Maar de Sansui TU-717, Onkyo 9090 en de Akai AT-2600 verslaan hem met gemak. De TU-217 heeft echter ook wel een sterk antenne signaal nodig, en dan nog is er enige ruis. Dat zeggen ze bij FMTunerInfo ook. Een vergelijk met andere tuners: vergelijk met de Kenwood L-02T. Daar ook een grote ranglijst van tuners.

Wat ik ga doen met deze Tuner:

  • Verlichting van de Tuning schaal.
  • Verlichting van de Signaal en Tuning meters.
  • Male antenne aansluiting aanbrengen.
  • Netsnoer vervangen met schakelaar, dan kan het apparaat echt uit.
  • De Mod/Recap beschreven op FMTunerInfo uitvoeren.
  • Evt: Andere mod: omordicai
  • Alignment van de Tuner.

Service Manual.

Verlichting Tuning schaal

De onderstaande mod heb ik geleerd van Gerard Jongbloed. Hij heeft er ook een prachtig schema op zijn website staan. Hieronder een uitgebreidere beschrijving van hoe we dat gedaan hebben.

Om te beginnen kan je bij de Action een LED webstrip kopen. Ik heb deze gekocht en daar werkte het uitstekend mee zoals je bij het eindresultaat ziet. Kosten 0,99 euro. Het regeldoosje waar de batterijen in moeten heb ik opengemaakt (dussss, dat is nu naar de filistijnen). De draadjes van het schakelaartje los gesoldeerd. Dan blijft er een LED strip van 1 meter over met twee draadjes. Een + en – kant. Dat is best belangrijk, maar daarover later.

LEDstrip van de Action

Mijn net van Marktplaats binnen gekregen Sansui TU-217.

De net gekochte Sansui TU-217 van Marktplaats

Na het openschroeven van de kap en de onderplaat is het werkgebied zichtbaar. Dat is bij Diode 101, op het punt waar 22,5V in het schema staat. Het andere punt is het aardepunt ietsje naar links TM17. Aan dat aardepunt heb ik de – kant vast gesoldeerd. LED’s laten maar stroom door in 1 richting. Dus de + wordt aan de Diode vast gesoldeerd. Het schemaatje staat hier op de website van Gerard.

Het deel van het schema waar we werken

In real life is dat de volgende afbeelding.

Real life werkgebied

Ingezoomd:

Real life werkgebied ingezoomd

Vanaf de onderkant gezien:

Achterkant van de printplaat

Oh, had ik al gezegd dat ik hem nog helemaal moest schoonmaken? Dat ik daar nog niets aan heb gedaan? Bij deze, dat komt later. Ik was te nieuwsgierig om deze mod uit te voeren.

Wat we nu niet moeten vergeten is een weerstand van 5K tussen de + en Diode 101 solderen. Anders staat er 22,5V op de LED’s. Een weerstand van 5K zorgt voor een spanningsval van ongeveer 20V. Dan blijft er nog 2,5 tot 3V over om de LEDs te laten branden. Heel nauwkeurig komt dat niet want de LEDs branden ook met 4,5V (3 batterijen dus). Maar als de spanning te laag is, mogelijk bij 2,0V, doen ze niets meer. Maar ze branden bij 3V minder fel dan bij 4,5V. Dat vind ik eigenlijk wel mooier zo. Op de onderstaande foto zie je de verdikking onder de zwarte krimpkous. Daar zie je de contouren van de weerstand van 5K. Een weerstand van 1/2 W is genoeg. 30 lampjes op de strip die op maximaal 4,5V branden. En het vermogen op de verpakking zegt 1W. Ik heb maar 11 van die LEDjes gebruikt. En dat op maar 2,5V. Dus die halve Watt halen we ook niet.

Een weerstand van 5K
Een weerstand van 5K

Na het solderen van de + en de – op de juiste locaties en het draadje met een tie-wrap vastgemaakt.

Na het solderen van de LED strip

Hoe zit die LED strip dan vast? Nou dat is best wel effe friemelen. De frontplaat heb ik er af gehaald.

Tuning Knop

Daarvoor moet de Tuning knop ook even los. Dat vraagt om een kleine inbus schroevendraaier of sleutel (1,5mm). Voorzichtig want die zit best wel strak vast.
Op de foto hier naast zie je de Tuning Knop omgedraaid. Mijn kleine inbusschroevendraaier zit er nog in het kleine inbus schroefje. Toch maar een drupje WD-40 gegeven zodat de volgende keer ik wat minder angsten hoef uit te staan dat ik het schroefje kapot maak.

Vervolgens schieten de LED jes van de aan en uitknop en Stereo los. En in mijn geval kukelde de Tuning meter er ook uit.

De vastgeplakte LEDstrip

Vanaf de bovenkant gezien als de frontplaat weer op zijn plek zit. In de rode cirkel zie je onder de schroef nog een wit stukje. Dat is de achterkant van de plakstrip van de LEDjes

LED strip van de bovenkant gezien

Dan de hele boel weer in elkaar schroeven.

Het eindresultaat in het licht.

Het eindresultaat in het licht

Het eindresultaat in het donker.

De verlichte Sansui TU-217

Cool! Nee, warm white. Met dank aan Gerard!!

Signaal en Tuner meter verlichting

Nog een poging gedaan om de Signaal en Tuning meter te verlichten. Daar heb ik twee LEDjes onder de meters vastgemaakt. De stroom afgetapt van hetzelfde punt D101 en TM17.
Na het een en ander proberen met wisselend…nee, geen succes, heb ik gevonden hoe het kan.
Inderdaad moet het front er weer af, de Tuning draaiknop ook weer. Dan kunnen de VU meters losgedrukt worden. Dat is even eng, maar ze zitten uiteindelijk ook klem tussen het front en het chassis. Je kunt er eventueel nog een dun stukje dubbelzijdig tape tussen doen. Dun dus, niet van die lelijk dikke witte tape.

Ook dit is weer een frommelklusje. De LEDjes zijn net dun genoeg om tussen het wit/doorzichtig/geribbelde plastic gedeelte van de meters te krijgen. En voor driekwart van de breedte van de strip onder het metalen randje van het front.

LED op de VU

De rode cirkels geven aan dat aan de andere kant van de strip een LED zit. Ik heb er eentje geplaats op beide VU meters. Er is een tussenliggende LED. Die heb ik kapot gemaakt. Anders zou je vanuit het midden van de VU meters ook nog licht zien komen.
Je kan zien dat de rechter LED net wat minder ver onder het frontrandje zit. Op het resultaat zie je dus ook een klein verschil in belichting van de meters. Ik leef er mee.

Met als resultaat:

De verlichte meters

Netsnoer vervangen

De reden dat ik dat doe is tweeledig.

  1. Het is een beetje slap aandoend netsnoer met een flut stekker
  2. Als de tuner uit gezet is, blijft het Power lampje toch nog lichtjes branden. En ook de LEDjes van de verlichtings mod. Wat mij betreft is uit ook echt UIT

Dus op de plaats waar het netsnoer in de 217 gaat heb ik de boel uitgefreesd. En de onderstaande C14 met schakelaar ingeschroefd. Vast gesoldeerd aan de binnenkant en nu er toch een aarde mogelijkheid bij zat heb ik die ook vast gesoldeerd.

C14 aansluiting van binnen gesoldeerd

Van de buitenkant ziet het er zo uit:

C14 aansluiting met schakelaar en aarde voor het chassis

Zo, nu kan ik de Sansui TU-217 echt uitzetten. Er blijven nu geen LEDjes meer stiekum toch een beetje na gloeien.

Coax male

Coax soldeer male chassis

Er zit dus geen mogelijkheid om een Coax plug er direct in te steken. Daar ga ik ook een gaatje voor boren en een coax soldeer mannetje inzetten.
Het soldeerwerk van binnen:

COAX aansluiting van binnen gesoldeerd

Dat scheelt een stuk. Geen armetierig geschroef meer, gewoon de coax plug er in steken, klaar. Het ziet er zo uit:

COAX vanaf de buitenkant gezien

Recap

Dit moet ik nog doen, ik wacht op de kit.
Wat ga ik vervangen:

D101 with 4007 µF, diode or Schottkys.
D102 with 4007 µF, diode or Schottkys.

v C17 47 µF 16V to 100 µF 16V (mod)
v C26 1 µF 50V (recap)
v C28 1 µF 50V (recap)
vx C34 10 µF 25V to 47 µF 50V/25V? (mod)
v C35 4.7 µF 50V (recap)
C36 1µF 50V
v C43 330 µF 16V to 560 µF (mod)
v C47 10 µF 16V (recap)
v C48 10 µF 16V (recap)
v C49 10 µF 25V – Nichicon MUSE (recap)
v C50 10 µF 25V – Nichicon MUSE (recap)
v C51 6.8 µF 50V to 10 µF 50V – Nichicon MUSE (mod)
v C52 6.8 µF 50V to 10 µF 50V – Nichicon MUSE (mod)
C65 4.7 µF 50V
v C66 3.3 µF 50V (recap)
C76 0.47 µF 50V (recap)
C78 47 µF to 120 µF 10V (mod)
v C79 100 µF 6.3V (recap)
vx C102 470 µF 35V to 1000 µF 30/35V (mod)
vx C103 470 µF 35V to 1000 µF 30/35V (mod)
v C104 100µF 25V (recap)
v C105 100µF 16V (recap)
v C106 220 µF 16V to 560 µF 16V (mod)

Na alles gecheked te hebben met het schema en met de mod op fmtunerinfo blijkt toch dat hier en daar een waarde afwijkt van mijn werkelijke TU-217 en het schema en wat er volgens de mod in zit.
Dus ik volg hier een beetje het pad van redelijkheid, wat ligt er voor de hand.