De PSOAS is een diepgelegen spier waar je moeilijk bij kunt. De PSOAS loopt van de achterkant van de rug, ongeveer in het midden, door de bekkenbodem heen naar net iets onder de kop van het bovenbeen.

De PSOAS

De PSOAS maakt dat we vloeiend kunnen lopen omdat het de enige spier is die de rug verbindt met de benen. Hij helpt ook met het roteren van de heupen en dus benen.

PSOAS problemen kunnen zich direct in pijn uiten in de lage rug, heup, knie en bovenbeen. Een niet goed functionerende PSOAS kan verder een aantal dingen veroorzaken:

  • slechte houding
  • de voeten draaien te veel naar buiten
  • slaap problemen, bv door problemen om op de zij te liggen
  • menstruele problemen

In de PSOAS worden diepe angsten en trauma’s opgeslagen. Door aan deze spier te werken kunnen die trauma’s en angsten verwerkt worden. Het is ook de spier die onmiddelijk reageert op het “Freeze, Fight, Flight” mechanisme (FFF). (Bevriezen, vechten, vluchten). Dat is ook te merken als je aan de PSOAS werkt met cranio sacraal. Op het moment dat er ook maar de geringste spanning komt, spant onmiddelijk de PSOAS aan. Het is de eerste spier die aanspant bij het FFF mechanisme en de laatste die ontspant.

craniosacraal harderwijk, psoas iliacus

PSOAS, trauma’s en angsten

Door met Cranio Sacraal aan de PSOAS te werken kunnen diepliggende angsten en trauma’s worden aangeraakt. Dat kan een emotionele ontlading geven en inzicht in je eigen gedrag. Waarom je je leven lang al bepaalde dingen moeilijk vindt. Na de ontlading en als je weer van de behandeltafel af bent, zal je waarschijnlijk merken dat je anders op je benen staat.

Door aan deze spier te werken kan je mogelijk volledig doorvoelde inzichten krijgen in wat je hier op aarde komt doen, wat je blokkeert, waarin je jezelf blokkeert. Tijdens zo’n behandeling is het de bedoeling dat je met behulp van je ademhaling bewust blijft. Daardoor kun je voelen van wat er allemaal speelt in jouw lichaam. Daarna sta je dichter bij jezelf, dichter bij je ziel.

Door alleen mechanisch de oefeningen af te werken zul je niet bewust worden van wat de spier je te vertellen heeft. Het is de spier van de Ziel, dat houdt in dat er met heel veel gevoel en openheid geluisterd moet worden. En voor de persoonlijkheid kan dat confronterend zijn. Het is niet zo dat craniosacraal of oefeningen confronterend zijn. Maar dat wat jouw eigen ziel je te vertellen heeft.

Oefeningen voor de PSOAS

Een serie oefeningen van Dr. Berg vind je hier.
En standaard oefening om je PSOAS te ontspannen en weer wat op te rekken is de volgende houding. Je ziet hierin ook de spieren die gestrekt worden.

Een oefening voor de PSOAS

Je kunt hier ook een afspraak maken voor een craniosacraal behandeling.
Interessant artikel hierover op Maxtack