Traankliertjes zijn er om het oog vochtig te houden, het oog te voeden met voedingsstoffen en zuurstof en vrij te houden van infecties. De traanvochtlaag is ongeveer 35-45 µm dun. Traanvocht bestaan uit 3 lagen:

  • Vettige stof van de kliertjes van Meibom (Meibomian Glands)
  • Waterige stof van de traankliertjes (Lacrimal gland)
  • Mucus laag van de Goblet cellen in de conjuctiva
Traan vocht samenstelling

Kliertjes van Meibom

De kliertjes van Meibom geven een vettig-talg-achtige subtantie af. Dat drijft bovenop het traanvocht, waardoor het oog gesmeerd blijft via het vet en het vocht van de traankliertjes niet zo snel verdampt. Als iemand droge ogen heeft kan dat verholpen worden door dagelijks een druppel castor olie in het oog te druppelen voor het slapen gaan. Dat maakt het oog schoon, stimuleert de kliertjes van meibom. Castor olie is zelf vet en zorgt zelf ook voor een vetlaagje waardoor het traanvocht dus niet zo snel verdampt.

Lacrimal klier

Het is een antibacteriele vloeistof zodat het oog ook niet snel kan onsteken.

Traanklier

Door het knipperen en de vochtstroming in het oog zal het vocht vanaf de traankliertjes richting de neus stromen. Daar wordt het afgevoerd via twee kleine traanbuisjes die in je neus uitkomen.

Dit traanvocht verdampt ook een beetje, ongeveer 1 ml per oog per dag. Als je ’s ochtends wakker wordt zitten er wel eens van die slapertjes in je ogen doe je er dan uit wrijft. Die slapertjes zijn afval. Als je een heel erg schoon dieet volgt zal je merken dat dat veel minder wordt. Er vindt dus een ontgifting plaats via je traanvocht!

Goblet cellen

De goblet cellen maken een mucus laag die de cornea smeert en beschermt. Het zorgt verder ook voor een goede aanhechting van het waterachtige traanvocht aan de cornea.

Traan opbouw

Bronnen:

3 lagen in tranen uitgelegd
Meibomian gland and castor oil
Cataract en Castor Olie